Niedokrwistość to stan patologiczny, charakteryzujący się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny z lub bez obniżenia liczby czerwonych krwinek w porównaniu z przyjętymi normami (Hb: 14–18 g/dl dla mężczyzn, kobiety nieciężarne: 12–16 g/dl, ciężarne: 11–14 g/dl). Główną przyczyną występowania anemii na świecie jest niedobór żelaza (iron deficiency – ID), który dotyka nawet 2 mld ludzi i jest szczególnie częsty w krajach nisko rozwiniętych. Problem anemii jest wyjątkowo istotny, dotyczy bowiem ludzi w każdym wieku i skutkuje zaburzeniami wielu układów [1].
POLECAMY
Uwagi wymaga przede wszystkim anemia ciążowa, która jest zjawiskiem bardzo powszechnym, a zbagatelizowana może nieść ze sobą poważne konsekwencje – zarówno dla matki, jak i płodu. W Polsce aż 75–87% niedokrwistości ciężarnych związanych jest z występowaniem niedoboru żelaza, drugim najczęstszym podłożem jest niedobór kwasu foliowego, a trzecim witaminy B12. Z tego powodu w niektórych krajach wprowadzona została profilaktyczna suplementacja preparatami żelaza u kobiet ciężarnych [2–5].
Niedobór żelaza skutkuje mniejszą ilością dostarczonego tlenu, a co za tym idzie – niedotlenieniem komórek jaja płodowego, które w pierwszym trymestrze ciąży powinny dzielić się i powiększać swoje rozmiary w szybkim tempie.
Żelazo jako istotny mikroelement
Żelazo jest wysoce reaktywnym pierwiastkiem, co pozwala pełnić mu rozmaite funkcje w organizmie człowieka. Właściwość ta sprawia jednak, że wytwarzane są reaktywne formy tlenu, co skutkuje cytotoksycznością występującą w przypadku jego nadmiaru. Mikroelement ten w prawidłowych stężeniach odpowiada za transport tlenu przez czerwone krwinki, wzrost i różnicowanie komórek, a dzięki potencjałowi redoks umożliwia wytwarzanie energii. Dowodzi to, że żelazo odgrywa jedną z kluczowych ról we wzroście i rozwoju płodu [6].
Biodostępność tego pierwiastka zależy od wielu czynników, w tym także od formy, w jakiej jest przyjmowany. Ponadto udowodniono, że większą biodostępność wykazuje żelazo zawarte w pokarmach pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Najłatwiej wchłanialną formą jest żelazo hemowe, którego źródłem jest czerwone mięso, drób, ryby i owoce morza. Postać niehemowa znajduje się m.in. w ryżu, czarnej fasoli, pszenicy, jajkach. Mimo że wchłania się gorzej niż forma hemowa, nadal pozostaje istotnym źródłem tego mikroelementu, gdyż stanowi ponad 90% żelaza zawartego w diecie. Badania wykazały jednak, że procent jego absorpcji jest zależny również od połączenia składników w danym posiłku, nie tylko od poszczególnych składników spożywanych oddzielnie. Przykładowo, żelazo zawarte w fasoli jest wchłaniane znacznie słabiej niż żelazo zawarte w soi, natomiast gdy połączy się oba składniki, to odsetek wchłanianego żelaza jest podobny dla obu składowych, a sumaryczna ilość wchłanianego pierwiastka jest większa [7, 8].
Intensywny rozwój i wzrost płodu oraz łożyska skutkują znacznym wzrostem zapotrzebowania na żelazo w drugim trymestrze ciąży.
Dowiedziono, że wchłanianie żelaza w formie hemowej jest praktycznie niezależne od innych związków – kwas askorbinowy nie ma wpływu na jego absorpcję, jednakże w przypadku żelaza niehemowego witamina ta powoduje znaczny wzrost jego wchłaniania [9, 10].
W organizmie żelazo występuje pod różnymi postaciami: 66,7% stanowi hemoglobina, 15–20% w formie zmagazynowanej, 10% mioglobiny, 5% to inne enzymy zawierające żelazo. Pierwiastek ten jest odzyskiwany ze zużytych erytrocytów, można więc mówić o jego krążeniu w organizmie w obiegu zamkniętym.
Codziennie tracone jest poniżej 0,1% żelaza, m.in. poprzez mocz, pot, kał oraz złuszczony naskórek. Stanem, w którym dochodzi do zachwiania równowagi żelaza w organizmie, jest więc głównie znaczna utrata krwi [11].
Doustna suplementacja preparatami żelaza
Niezwykle istotna jest prawidłowa dieta u ciężarnych, ale nie zawsze jednak wraz z pożywieniem możliwe jest dostarczenie wystarczającej ilości żelaza. Jednym z rozwiązań dla kobiet jest doustna suplementacja tego mikroelementu. Najczęściej stosowane są preparaty siarczanu żelaza (np. Tardyferon, Pierre Fabre®) z wysoko przyswajanym żelazem na drugim stopniu utlenienia. Zaletą tych leków jest również powolne uwalnianie, dzięki czemu zminimalizowana zostaje liczba dawek przyjmowanych w ciągu dnia. Jest to korzystne dla pacjenta, gdyż pozwala zmniejszyć częstość występowania działań niepożądanych, takich jak nudności, wymioty, bóle w nadbrzuszu, zaparcia czy biegunki [11].
Witamina C
Kwas askorbinowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, która zwiększa wchłanianie żelaza znajdującego się na trzecim stopniu utlenienia. Dzięki zredukowaniu tego pierwiastka do Fe II ułatwione jest jego wchłanianie z przewodu pokarmowego, jak również uwalnianie z formy zmagazynowanej [12].
Działanie kwasu askorbinowego polega na tworzeniu kompleksu chelatowego żelaza, dzięki czemu jego rozpuszczalność w jelicie cienkim zwiększa się, a w efekcie jest on łatwiej absorbowany przez błonę śluzową dwunastnicy. Aby było to możliwe, witamina C powinna być przyjmowana równocześnie ze źródłem żelaza.
Przyjęcie tej samej dawki na 4–8 godzin przed posiłkiem przynosi bardzo niewielkie efekty [13].
Bogatym źródłem witaminy C jest m.in. natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka i brokuły, jednakże można ją przyjmować także w postaci doustnych preparatów. Spożywanie 25–100 mg kwasu askorbinowego wraz z posiłkiem może zwiększyć wchłanianie żelaza niehemowego nawet czterokrotnie [12].
Dodatkowo kwas askorbinowy wykazuje zdolność hamowania inhibitorów wchłaniania żelaza pokarmowego. Do głównych związków hamujących to wchłanianie należy kwas fitynowy, występujący m.in. w ziarnach zbóż i orzechach, związki polifenolowe, które można znaleźć w kawie, herbacie, ziołach, kakao i czerwonym winie oraz tiamina występująca w czarnej herbacie. Spożycie tych związków może zmniejszać wchłanianie żelaza nawet o 50%. Istnieją również badania, w których wykazano, że witamina C powoduje zwiększenie stężenia ferrytyny, hemoglobiny i żelaza w surowicy. Suplementacja kwasu askorbinowego wydaje się ważnym elementem terapii, jednak należy ją każdorazowo dostosować do diety pacjenta, szczególnie jeśli zawiera ona dużą ilość witaminy C [7, 14, 15].
Okołoporodowy niedobór żelaza oddziałuje na wiele organów i układów, włączając w to serce, mięśnie szkieletowe, przewód pokarmowy oraz mózg, a także zaburza działanie układu immunologicznego. Najpoważniejszym powikłaniem tego stanu jest upośledzenie rozwoju układu nerwowego.
Inne badania sprawdzały natomiast związek pomiędzy przyjmowaniem suplementów kwasu askorbinowego w dużych dawkach (powyżej 500 mg/dobę) a występowaniem kamicy nerkowej u pacjentów płci męskiej. Wyniki tych eksperymentów wskazują na zwiększenie ryzyka tego schorzenia, w szczególności u osób, u których takie problemy występowały w przeszłości. Analizy te muszą być kontynuowane, jednakże brak zbadanych korzyści ze stosowania tak wysokich dawek witaminy C potwierdza zasadność ostrożnego dawkowania tych preparatów, zwłaszcza u pacjentów obciążonych ryzykiem [16, 17].
Przyczyny niedoboru żelaza u ciężarnych
U kobiet ciężarnych występuje zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, które rośnie stopniowo w trakcie trwania ciąży. Jest ono związane m.in. ze wzrostem płodu, łożyska, objętości krwi krążącej, tworzeniem hemoglobiny, a także zwiększeniem masy mięśniowej matki. W pierwszym trymestrze dzienne zapotrzebowanie tego pierwiastka jest podobne jak dla kobiet nieciężarnych, czyli ok. 4 mg, w trymestrze drugim wynosi 7–8 mg, a w trzecim 12–15 mg [18].
Organizm kobiety wyposażony jest w fizjologiczny mechanizm zabezpieczający przed wystąpieniem niedoboru tego mikroelementu polegający na jego większej absorpcji z pożywienia. W ten sposób w trzecim trymestrze jest ona 4–5-krotnie wyższa w stosunku do 12 tygodnia ciąży [18].
Stan niedoboru żelaza rozwija się, gdy podaż tego pierwiastka nie pokrywa zapotrzebowania organizmu. Niezbędna ilość tego mikroelementu zależy w głównej mierze od jego dobowej utraty oraz od występowania stanów, które to zapotrzebowanie zwiększają. Do przyczyn niedoboru żelaza u ciężarnych zalicza się:
- obfite krwawienia miesiączkowe występujące u kobiet przed zajściem w ciążę; u tych pacjentek nieleczona niedokrwistość nasila się wraz z trwaniem ciąży,
- wymioty i brak apetytu oraz nieprawidłową dietę ubogą w żelazo i białko pochodzenia zwierzęcego,
- zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego: krwawienia z przewodu pokarmowego, zes-
- pół złego wchłaniania, przepuklinę rozworu przełykowego, przewlekłe zapalenie trzustki,
- występowanie w organizmie ciężarnej ognisk zakażenia: zapalenia górnych dróg oddechowych, próchnica zębów,
- niedokrwistość wywołaną utratą żelaza w ostrych i przewlekłych krwawieniach w ciąży [18, 19].
Konsekwencje dla płodu wynikające z niedoboru żelaza u matki w czasie ciąży
Niedobór żelaza skutkuje mniejszą ilością dostarczonego tlenu, a co za tym idzie – niedotlenieniem komórek jaja płodowego, które w pierwszym trymestrze ciąży powinny dzielić się i powiększać swoje rozmiary w szybkim tempie. Konsekwencją tego jest zaburzona organogeneza, ryzyko wystąpienia wad rozwojowych czy zaburzenia ogólnorozwojowe. W takim samym stopniu niedotleniem dotknięte są komórki łożyska, co niesie ze sobą niebezpieczeństwo poronienia. Zaburzony transport tlenu może dotyczyć także macicy, która w tym przypadku powiększa się zbyt wolno w stosunku do rozwoju płodu, co może prowadzić do poronień i porodów przedwczesnych [17, 18].
Intensywny rozwój i wzrost płodu oraz łożyska skutkują znacznym wzrostem zapotrzebowania na żelazo w drugim trymestrze ciąży. W przypadku niedoboru tego pierwiastka u ciężarnej obniżona zostaje synteza białek, w tym również czynników krzepnięcia, co może prowadzić do przedwczesnego oddzielenia się łożyska i koagulopatii. Konsekwencjami tego stanu w trymestrze trzecim może być opóźniony rozwój wewnątrzmaciczny płodu, poród przedwczesny, kwasica metaboliczna płodu, a nawet jego obumarcie. W niedotlenionej macicy spada ilość ATP, a zwiększa się stężenie mleczanów, co skutkuje spadkiem jej kurczliwości, w tym obniżeniem czynności skurczowej w czasie porodu [18, 19].
Anemia u płodu, mimo tego, że jest bardzo dobrze poznanym skutkiem niedoboru żelaza, występuje w okresie okołoporodowym niezwykle rzadko. Wynika to
z faktu, że objawy pojawiają się dopiero, gdy zużyta zostaje pula żelaza zmagazynowana w układzie siateczkowo-śródbłonkowym, głównie w łożysku i w wą-
trobie. Okołoporodowy niedobór żelaza oddziałuje na wiele organów i układów, włączając w to serce, mięśnie szkieletowe, przewód pokarmowy oraz mózg, a także zaburza działanie układu immunologicznego. Najpoważniejszym powikłaniem tego stanu jest upośledzenie rozwoju układu nerwowego. Badania przeprowadzone przez Rao i Georgieff (2007) wykazały, że u płodów szczurów z niedoborem żelaza wystąpiły zmiany neurometaboliczne, strukturalne, elektrofizjologiczne i behawioralne w ośrodkowym układnie nerwowym. Pomimo uzupełnienia deficytu tego pierwiastka po urodzeniu większość zaburzeń nie uległa regresji [20].
Podsumowanie
Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najczęściej występującym typem anemii u kobiet ciężarnych. Odpowiedni poziom tego pierwiastka we krwi u tych pacjentek jest warunkiem koniecznym do prawidłowego rozwoju ciąży i płodu. Szczególnie istotna jest kontrola poziomu żelaza z uwagi na to, że ciąża jest jednym ze stanów zwiększających zapotrzebowanie na ten pierwiastek, które nie zawsze może być zapewnione dzięki diecie. Zasadnym jest więc stosowanie u takich kobiet preparatów suplementujących ten pierwiastek. Jednoczesne stosowanie preparatów zawierających kwas askorbinowy nie jest niezbędne, gdyż wspomaga on wchłanianie tylko żelaza niehemowego na III stopniu utlenowania. Ponadto przyjmowanie witaminy C w nadmiarze, związane z nieumiejętnym połączeniem suplementów ze stosowaną dietą, może przynosić dla organizmu większe straty niż korzyści.
Piśmiennictwo
- Goonewardene M., Shehata M., Hamad A. Anaemia in pregnancy. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2012; 26 (1): 3–24.
- Matysiak M. Niedokrwistość z niedoboru żelaza – istotny problem wieku dziecięcego w codziennej praktyce lekarza rodzinnego. Klinika Pediatrii 2005; 13 (3): 317–321.
- Gajewski P., Szczeklik A. Interna Szczeklika 2017. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017.
- Friedrisch J.R., Friedrisch B.K. Prophylactic Iron Supplementation in Pregnancy: A Controversial Issue. Biochem Insights. 2017; 10: 11786264737738.
- Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol 2014; 85: 395–399.
- Brannon P.M., Taylor C.L. Iron Supplementation during Pregnancy and Infancy: Uncertainties and Implications for Research and Policy. Nutrients. 2017; 9 (12). pii: E1327.
- Beck J. Effects of vitamin C on iron absorption. Ohio Northern University, PharmD Candidate 2014, //www.icppharm.com/News-Resources/Articles/Effects-of-Vitamin-C-on-Iron-Absorption.aspx (dostęp z dnia: 30.09.2018).
- Martinez-Torres C., Layrisse M. Nutritional factors in iron deficiency: food iron absorption. [In:] Callender S.T. Clinics in Haematology. Ed. 2. 1973: 339–352.
- Bothwell T.H., Charlton R.W., Cook J.D. i wsp. Iron Metabolism in Man. Blackwell Scientific Publications, Oxford 1979.
- Lynch S.R., Cook J.D. Interaction of vitamin C and iron. Division of Hematology, University of Kansas, NYAS 1980.
- Fei C. Iron Deficiency Anemia: A Guide to Oral Iron Supplements, 2015. //www.clinicalcorrelations.org/2015/03/26/iron-deficiency-anemia-a-guide-to-oral-iron-supplements/ (dostęp z dnia: 30.09.2018).
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015; 61 (4): 419–425.
- Cook J.D., Monsen E.R. Vitamin C, the common cold, and iron absorption. Am J Clin Nutr. 1977; 30 (2): 235–41.
- Przygoda B. Witamina C. Medycyna Praktyczna 2011, //dieta.mp.pl/zasady/63 300,witamina-c (dostęp z dnia: 30.09.2018).
- Brise H., Hallberg L. Effects of ascorbic acid on iron absorption. Acta Med Scand Suppl. 1962; 376: 51–8.
- Thomas L.D., Elinder C.G., Tiselius H.G. i wsp. Ascorbic acid supplements and kidney stone incidence among men: a prospective study. JAMA Intern Med. 2013; 173 (5): 386–8.
- Leśniczak B. Witaminy i składniki mineralne – zapotrzebowanie i znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży. Położna. Nauka I Praktyka 2017; 1 (37): 14–17.
- Falkowska A., Ostrowska L. Niedokrwistość u kobiet ciężarnych. Nowa Medycyna 2010; 3: 96‑103.
- Pietrzak B., Seremak-Mrozikiewicz A., Marciniak B. i wsp. Niedokrwistość z niedoboru żelaza w położnictwie i ginekologii. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2016; 1 (3): 115–121.
- Rao R., Georgieff M.K. Iron in fetal and neonatal nutrition. Semin Fetal Neonatal Med 2007; 12: 54–63.