Metabolizm folianów – rola i znaczenie w opiece okołokoncepcyjnej. Aktywny folian vs. syntetyczna forma kwasu foliowego

Temat numeru

Artykuł omawia kluczową rolę folianów w życiu, zwłaszcza w kontekście rozwoju prenatalnego oraz procesów biochemicznych, takich jak metabolizm nukleotydów i metylacja DNA. Zwrócono uwagę na różnice między naturalnymi a syntetycznymi formami tych związków. Wyjaśniono również znaczenie kluczowych enzymów, które biorą udział w ich przemianach. Poruszono temat wpływu homocysteiny, która jest produktem przemiany folianów, i jej związku z różnymi schorzeniami, zwłaszcza w kontekście ciąży. Podkreślono, że wysokie stężenie homocysteiny może prowadzić do poważnych powikłań ciążowych, takich jak poronienia czy wady rozwojowe płodu. Autorzy zwracają uwagę na negatywne skutki nadmiernego spożycia syntetycznego kwasu foliowego, który może prowadzić do zaburzeń metabolicznych poprzez konkurencyjne hamowanie enzymów biorących udział w przemianach folianów. Ponadto syntetyczny kwas foliowy może zakłócać proces metylacji DNA, co wiąże się z ryzykiem długoterminowych konsekwencji dla zdrowia.

Foliany mają kluczowe znaczenie dla życia jako składnik i katalizator niezbędnych reakcji biochemicznych, w szczególności poprzez ich centralną rolę w metabolizmie nukleotydów w syntezie DNA i procesach metylacji związanych z imprintingiem i epigenezą [1]. Foliany są niezbędne dla prawidłowego rozwoju ciąży. Niedobór witaminy B9 u kobiety w ciąży może skutkować poronieniem, przedwczesnym porodem, małą masą urodzeniową dziecka lub też prowadzić do rozwoju wad cewy nerwowej [2]. 
Powszechnie uznaną praktyką jest stosowanie syntetycznego kwasu foliowego u kobiet w okresie przedkoncepcyjnym. Występują jednak pewne różnice w metabolizowaniu kwasu foliowego u różnych osób, wynikające z indywidualnych predyspozycji genetycznych i środowiskowych.

REKLAMA

Programowanie epigenetyczne i metylacja

Nutrigenomika jest nauką zajmującą się badaniem wpływu składników pokarmowych na ekspresję genów oraz przemiany metaboliczne. Bada ona różnice genetyczne, które mogą wpływać na procesy trawienia, wchłaniania, metabolizmu czy odpowiedzi komórkowej na składniki odżywcze [3].
Epigenetyka jest nauką, która wyjaśnia wpływ czynników zewnętrznych na ekspresję genów. Analiza molekularnych mechanizmów działania bioaktywnych składników diety wskazuje, że są one metabolizowane w zróżnicowany sposób ze względu na występowanie różnych polimorfizmów genetycznych [5]. Epigenetyka to badanie dziedzicznych i stabilnych zmian w ekspresji genów, które zachodzą w wyniku zmian w chromosomie, a nie w sekwencji DNA. Mimo że mechanizmy epigenetyczne nie zmieniają bezpośrednio sekwencji DNA, mogą regulować ekspresję genów poprzez chemiczne modyfikacje zasad DNA [6]. Jednym ze sposobów znakowania epigenetycznego jest metylacja.
Metylacja to uniwersalny proces biochemiczny, który polega na kowalencyjnym przyłączeniu grup metylowych do różnych celów molekularnych, w tym neuroprzekaźników, lipidów, białek i DNA. Jest procesem zaangażowanym m.in. w detoksykację organizmu, regulację ekspresji genów, wzrost, regenerację, rozkład neuroprzekaźników, tworzenie komórek odpornościowych, eliminację histaminy czy budowę ścian komórkowych. Enzymy przenoszące grupę metylową to metylotransferazy wykorzystujące S-adenozylometioninę (SAM) jako donor [7]. Dostępność S-adenozylometioniny i grup metylowych jest uzależniona od metabolizmu folianów [8].

Ryc. 1. Genomika żywienia i interakcja gen–składnik odżywczy [4]

Rola folianów i ich metabolizm

Foliany stanowią bardzo liczną grupę związków zaliczanych do witamin z grupy B. Różnią się między sobą stanem utlenienia pierścienia pirazynowego, rodzajem jednowęglowych fragmentów oraz liczbą reszt kwasu glutaminowego. Foliany występujące naturalnie w żywności to w większości związki pteroilopoliglutaminowe, podczas gdy najczęściej występujący w suplementach syntetyczny kwas foliowy jest pteroilomonoglutaminianem. 5-metylenotetrahydrofolian (5-MTHF), naturalnie występujący w żywności, również występuje w formie monoglutaminianu. Dodatkowo naturalne foliany to cząsteczki zredukowane, a syntetyczny kwas foliowy jest utlenioną formą folianów. Różnice w budowie chemicznej przedstawia rycina 2.

Foliany mają kluczowe znaczenie w rozwoju neurologicznym, są niezbędne do syntezy de novo puryn [9]. Niewystarczająca ilość puryn może powodować błędy w replikacji DNA, co prowadzi do mutacji i nieprawidłowości chromosomalnych. 
Puryny są również niezbędne do produkcji RNA. Guanozyna jest puryną potrzebną do produkcji GTP, prekursora tetrahydrobiopteryny BH4 [10]. BH4 z kolei jest niezbędny do produkcji wielu ważnych cząsteczek odpowiedzialnych za regulację i komunikację komórkową, w tym tlenku azotu i neuroprzekaźników monoaminowych takich jak dopamina, serotonina czy noradrenalina [11]. 
Adenozyna jest puryną, która jest prekursorem ATP (nośnik energii komórki) i jest niezbędna do funkcjonowania mitochondriów. ATP nie tylko przenosi energię wytwarzaną przez mitochondria, ale także reguluje ich funkcję. Zatem dostępność ATP jest niezbędna do metabolizmu komórkowego. Wykazano też, że suplementacja folianów może znacznie poprawić funkcję mitochondriów [12].
Głównym źródłem folianów dla człowieka jest pokarm, a ich niewielkie ilości potrafi syntezować mikroflora jelitowa [13]. Foliany są syntezowane głównie przez Bifidobacterium, Prevotella i niektóre szczepy z rodzaju Lactobacillus [14]. 
Komórki ssaków nie potrafią samodzielnie syntezować folian...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Forum Położnictwa i Ginekologii"
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Zniżki w konferencjach organizowanych przez redakcję
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI