Istnieją liczne dowody wskazujące na korzyści kliniczne suplementacji probiotykami zawierającymi bakterie produkujące kwas mlekowy w okresie ciąży i połogu [1].
Do tej rodziny bakterii, poza rodzajem Lactobacillus zaliczamy również bakterie probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium. Ostatnie lata przynoszą coraz więcej dowodów potwierdzających znaczenie szczepów probiotycznych z rodzaju Bifidobacterium dla prawidłowego przebiegu ciąży i połogu [2]. Okazuje się, że progesteron zmienia skład mikrobioty jelitowej u ciężarnej kobiety, promując, szczególnie w późnej ciąży, wzrost szczepów Bifidobacterium. W rezultacie podczas ciąży stopniowo wzrasta zawartość bakterii tego rodzaju w jelitach [3]. Bakterie z rodzaju Bifidobacterium są jednymi z pierwszych mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy noworodka i stanowią dominującą część składową mikroflory jelitowej noworodka karmionego mlekiem matki [4, 5]. Niezwykle ważną z punktu widzenia klinicznego cechą bakterii wytwarzających kwas mlekowy, w tym szczepów z rodzaju Bifidobacterium, jest ich zdolność do translokacji z jelita do gruczołu piersiowego, a także ich obecność w łożysku i płynie owodniowym [6, 7]. Spośród wielu potencjalnie istotnych klinicznie korzystnych działań bifidobakterii, a szczególnie szczepów Bifidobacterium breve BR03 oraz Bifidobacterium lactis BS01, u kobiet ciężarnych i noworodków najważniejsze wydają się następujące:
POLECAMY
- hamowanie kolonizacji bakteriami chorobotwórczymi w rezultacie antybiotykoterapii lub po cięciu cesarskim [4, 8–12],
- poprawa perystaltyki jelit, szczególnie w przypadkach występowania zaparć i wzdęć [13, 14],
- poprawa metabolizmu węglowodanów zarówno u matki, jak i płodu/noworodka [15–17],
- łagodzenie alergii i chorób atopowych [18],
- działanie przeciwzapalne, poprawa wydolności układu odpornościowego – działanie immunostymulujące [19, 34],
- normalizacja poziomu cholesterolemii [20],
- zdolność do wytwarzania endogennego kwasu foliowego [21, 22],
- poprawa tolerancji laktozy w przypadkach zaburzeń jelitowych związanych z jej nietolerancją [23–25],
- eradykacja patogennych bakterii jelitowych (szczególnie E. coli) oraz usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii w jelitach [26, 35],
- zmniejszenie ryzyka martwiczego zapalenia jelit u wcześniaka [27–29],
- zapobieganie zaburzeniom trawiennym noworodka
- takim jak kolka [35].
W większości z wyż...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Forum Położnictwa i Ginekologii"
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Zniżki w konferencjach organizowanych przez redakcję
- ...i wiele więcej!