Mikrobiom pochwy stanowią kolonie bakterii tlenowych, beztlenowych oraz czasami grzybów. Flora ta pozostaje w równowadze dzięki obecności pałeczek kwasu mlekowego (Lactobacillus). Spośród tej licznej grupy bakterii, reprezentowanej przez 38 szczepów, tylko część efektywnie kolonizuje pochwę. Do najczęściej izolowanych szczepów należą: Lactobacillus acidophilus, L. jensenii, L. crispatus, L. casei, L. brevis,
L. plantarum, L. fermentum. Ich pozytywny wpływ na prawidłową biocenozę pochwy jest związany z wytwarzaniem kwasu mlekowego, który powstaje w wyniku metabolizmu glikogenu. Kwas mlekowy obniża pH środowiska pochwy do wartości <4,5. Kwa- śne pH utrudnia namnażanie się flory patogennej, dzięki czemu jest zachowana odpowiednia proporcja między bakteriami tlenowymi i beztlenowymi kolonizującymi pochwę [1].
Kolejnym czynnikiem zapobiegającym rozwojowi zakażeń jest produkcja przez Lactobacillus nad- tlenku wodoru, który hamuje namnażanie innych bak- terii i grzybów. Zdolność wytwarzania nadtlenku wodoru posiadają tylko niektóre szczepy Lactobacillus, m.in. L. gasseri, L. acidophilus, L. iners, L. jensenii, L. crispatus.
Bakterie kwasomlekowe produkują także substancje o działaniu antybakteryjnym (bakteriobójczym i bakteriostatycznym), takie jak bakteriocyny i substancje bakteriocynopodobne, które wspierają ochronę przed zakażeniami.
Wpływ dysbakteriozy na nabłonek pochwy
Zaburzenie mikrobiomu pochwy (dysbakterioza), często wywołane przez zmniejszenie pop...