Czasami mimo zdrowej diety w naszym organizmie pojawiają się niedobory składników odżywczych. Jedną z substancji, na których niedobór jesteśmy szczególnie narażeni, jest kwas dokozaheksaenowy (DHA – docosahexaenoic acid). Jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka.
Niedobór DHA wynika głównie z niewielkiej zdolności organizmu do konwersji kwasu α-linolenowego (ALA), obecnego m.in. w oleju lnianym, nasionach chia i orzechach włoskich, w DHA. Dlatego zawartość DHA w tkankach zależy przede wszystkim od jego bezpośredniego spożycia wraz z pożywieniem (np. z rybami morskimi, algami morskimi), a także z odpowiedniej suplementacji.
DHA pełni w organizmie funkcje strukturalne i regulacyjne. W okresie prenatalnym i niemowlęcym odgrywa fundamentalną rolę w rozwoju mózgu i wzroku. Ponadto jego odpowiednie stężenie u matki może wpływać na przebieg ciąży, dlatego w tym szczególnym czasie warto od pierwszych tygodni zadbać o prawidłową suplementację.
POLECAMY
DHA – rola w organizmie człowieka
Kwas dokozaheksaenowy jest jednym z głównych składników fosfolipidów błon komórkowych. Jego obecność jest szczególnie znacząca w tkance nerwowej, zwłaszcza w mózgu, oraz w siatkówce oka. Ze względu na obecność sześciu wiązań podwójnych cząsteczka ta nadaje błonom komórkowym wyjątkową elastyczność i płynność, co warunkuje prawidłową funkcję neuronów i fotoreceptorów. DHA pełni jednak nie tylko funkcję strukturalną. Uczestniczy też w procesach neurogenezy oraz w modulacji transmisji sygnałów nerwowych, wpływając na szybkość i skuteczność przekazywania informacji w obrębie układu nerwowego [1].
Metabolity DHA uczestniczą w regulacji procesów zapalnych. Ograniczają napływ neutrofilów do miejsc objętych procesem zapalnym, nasilają fagocytozę komórek uszkodzonych lub patogennych oraz wspierają procesy regeneracyjne [2]. Dzięki temu DHA jest uznawany za ważny element w zapobieganiu przewlekłym stanom zapalnym...