Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety z uwagi na zmiany fizjologiczne, które mają zapewnić stały dopływ substancji odżywczych do rozwijającego się w łonie matki płodu. Oprócz tkanek dziecka intensywnej syntezie ulegają tkanki matczyne, zatem dostarczenie odpowiedniej ilości makro- i mikroskładników w tym okresie ma kluczowe znaczenie. Szczególną opieką w tym wymagającym czasie należy objąć kobiety z towarzyszącymi jednostkami chorobowymi. Szczególną uwagę powinno się poświęcić kobietom w ciąży z chorobą Hashimoto – suplementacji ich diety kluczowymi składnikami mineralnymi i witaminami.
POLECAMY
Choroba Hashimoto jako najczęściej występująca endokrynopatia w populacji kobiet
Choroba Hashimoto, inaczej nazywana limfocytarnym zapaleniem tarczycy, jest najczęściej występującą chorobą z autoagresji [1, 2]. Rozpoznaje się ją we wszystkich grupach populacyjnych, jednakże z największą częstotliwością u kobiet. Jest najpowszechniejszą przyczyną pierwotnej niedoczynności tarczycy w krajach charakteryzujących się odpowiednim spożyciem jodu.
Etiologia choroby pozostaje niejednoznaczna. Wymienia się udział czynników środowiskowych i genetycznych, nieprawidłowości w zakresie pracy układu odpornościowego oraz współwystępowanie z innymi chorobami autoimmunologicznymi (cukrzyca typu 1, celiakia, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane) [2].
W diagnostyce podkreśla się rolę nieprawidłowego obrazu ultrasonograficznego gruczołu tarczowego oraz dodatniego miana przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) oraz tyreoglobulinie (anty-TG). W momencie rozpoznania pacjenci prezentują szeroki zakres funkcji tarczycy – od hipertyreozy, poprzez eutyreozę, po hipotyreozę, która jest następstwem długotrwałego procesu autoagresji [1].
Prawidłowa funkcja gruczołu tarczowego u kobiet w ciąży ma kluczowe znaczenie również dla rozwoju płodu. Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, a ich niedobór może prowadzić do zaburzeń w zakresie funkcji neurologicznych płodu. Dlatego tak istotne jest monitorowanie funkcji gruczołu i zadbanie o prawidłowe stężenie hormonu tyreotropowego oraz tri- i tetrajodotyroniny [3].
Bezpośredni wpływ na funkcję tarczycy wykazują podstawowe składniki odżywcze dostarczane z codzienną dietą i suplementacją.
Składniki pokarmowe o kluczowym znaczeniu dla funkcji tarczycy i ich podaż u kobiet w ciąży z chorobą Hashimoto
Rozpatrując wpływ czynników żywieniowych na funkcjonowanie gruczołu tarczowego, wymienia się szereg makro- i mikroskładników, których zarówno niedobór, jak i nadmiar może mieć wpływ na zapoczątkowanie patologicznego procesu w obrębie tarczycy.
U kobiet z chorobą Hashimoto odpowiednia podaż jodu jest szczególnie newralgiczna i powinna być uzależniona od stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych, stężenia hormonów tarczycy oraz nerkowego klirensu jodu.
Ten ostatni parametr w ciąży powinien wzrosnąć do mniej więcej 249 µg/l. Wskaźnikiem niedoboru jodu jest podwyższone...