Suplementacja diety kobiet w ciąży z chorobą Hashimoto

Dietary supplementation for pregnant women with Hashimoto’s thyroiditis

Wiedza praktyczna

Choroba Hashimoto należy do najczęściej występujących chorób z autoagresji. Ciąża u kobiet z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy stwarza szczególną potrzebę zadbania o prawidłowy sposób żywienia i właściwą suplementację diety. Codzienny jadłospis ciężarnej z chorobą Hashimoto powinien obfitować w witaminy, w szczególności w kwas foliowy i witaminę D, składniki mineralne (jod, selen i żelazo) oraz wielonienasycony kwas tłuszczowy (kwas dokozaheksaenowy). Wspomniane składniki wpłyną korzystnie nie tylko na pracę gruczołu tarczowego, ale również na prawidłowy wzrost i rozwój płodu.

Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety z uwagi na zmiany fizjologiczne, które mają zapewnić stały dopływ substancji odżywczych do rozwijającego się w łonie matki płodu. Oprócz tkanek dziecka intensywnej syntezie ulegają tkanki matczyne, zatem dostarczenie odpowiedniej ilości makro- i mikroskładników w tym okresie ma kluczowe znaczenie. Szczególną opieką w tym wymagającym czasie należy objąć kobiety z towarzyszącymi jednostkami chorobowymi. Szczególną uwagę powinno się poświęcić kobietom w ciąży z chorobą Hashimoto – suplementacji ich diety kluczowymi składnikami mineralnymi i witaminami.

POLECAMY

Choroba Hashimoto jako najczęściej występująca endokrynopatia w populacji kobiet

Choroba Hashimoto, inaczej nazywana limfocytarnym zapaleniem tarczycy, jest najczęściej występującą chorobą z autoagresji [1, 2]. Rozpoznaje się ją we wszystkich grupach populacyjnych, jednakże z największą częstotliwością u kobiet. Jest najpowszechniejszą przyczyną pierwotnej niedoczynności tarczycy w krajach charakteryzujących się odpowiednim spożyciem jodu. 

Etiologia choroby pozostaje niejednoznaczna. Wymienia się udział czynników środowiskowych i genetycznych, nieprawidłowości w zakresie pracy układu odpornościowego oraz współwystępowanie z innymi chorobami autoimmunologicznymi (cukrzyca typu 1, celiakia, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane) [2].

W diagnostyce podkreśla się rolę nieprawidłowego obrazu ultrasonograficznego gruczołu tarczowego oraz dodatniego miana przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) oraz tyreoglobulinie (anty-TG). W momencie rozpoznania pacjenci prezentują szeroki zakres funkcji tarczycy – od hipertyreozy, poprzez eutyreozę, po hipotyreozę, która jest następstwem długotrwałego procesu autoagresji [1].

Prawidłowa funkcja gruczołu tarczowego u kobiet w ciąży ma kluczowe znaczenie również dla rozwoju płodu. Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego, a ich niedobór może prowadzić do zaburzeń w zakresie funkcji neurologicznych płodu. Dlatego tak istotne jest monitorowanie funkcji gruczołu i zadbanie o prawidłowe stężenie hormonu tyreotropowego oraz tri- i tetrajodotyroniny [3]. 

Bezpośredni wpływ na funkcję tarczycy wykazują podstawowe składniki odżywcze dostarczane z codzienną dietą i suplementacją. 

Składniki pokarmowe o kluczowym znaczeniu dla funkcji tarczycy i ich podaż u kobiet w ciąży z chorobą Hashimoto

Rozpatrując wpływ czynników żywieniowych na funkcjonowanie gruczołu tarczowego, wymienia się szereg makro- i mikroskładników, których zarówno niedobór, jak i nadmiar może mieć wpływ na zapoczątkowanie patologicznego procesu w obrębie tarczycy. 

U kobiet z chorobą Hashimoto odpowiednia podaż jodu jest szczególnie newralgiczna i powinna być uzależniona od stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych, stężenia hormonów tarczycy oraz nerkowego klirensu jodu. 
Ten ostatni parametr w ciąży powinien wzrosnąć do mniej więcej 249 µg/l. Wskaźnikiem niedoboru jodu jest podwyższone...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI