Żelazo jest jednym z ważnych dla życia mikroelementów dostarczanych z dietą. Ma zdolność występowania w różnych stopniach utlenienia: +2 i +3, co decyduje o jego funkcjach katalitycznych w reakcjach z udziałem wolnych rodników, dzięki czemu bierze ono udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jego reaktywność biologiczna jest ograniczana przez proces wiązania żelaza z białkami nośnikowymi oraz potencjał antyoksydacyjny. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny, dzięki czemu ma wpływ na przenoszenie tlenu do komórek organizmu, cytochromów decydujących o przenoszeniu elektronów, enzymów oksydacyjnych – peroksydaz i katalazy. Wpływa na metabolizm tyrozyny, tworzenie wiązań wysokoenergetycznych (ATP) oraz syntezę neurotransmiterów [1, 2].
Niedokrwistość z niedoboru żelaza (IDA) stanowi globalny problem zdrowotny o znacznym ryzyku, szczególnie wśród kobiet w wieku rozrodczym. Szacuje się, że częstość występowania niedokrwistości u kobiet w wieku rozrodczym (15–49 lat) dotyczy 33% światowej populacji. Ponadto obecnie szacuje się, że częstość występowania niedoboru żelaza (ID) wśród Europejek wynosi ok. 10–32%, a anemii z niedoboru żelaza (IDA) – 2–5%. Regulacja wchłaniania i metabolizmu tego pierwiastka jest dokładnie kontrolowana przez różne transportery i hormony w organizmie. Jego spożycie w diecie i jego regulacja są niezbędne do utrzymania zarówno zdrowia człowieka, jak i zapotrzebowania na żelazo. Doustna suplementacja żelaza jest...
Skutki uboczne w suplementacji żelaza – o czym należy pamiętać
Żelazo pełni wiele istotnych funkcji w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jak donoszą badania, niedobór żelaza u kobiet to najczęstszy niedobór mikroelementu na świecie. Doustna suplementacja żelaza jest najpowszechniej stosowaną i opłacalną metodą leczenia niedoboru żelaza, jednak wiąże się z potencjalnymi zagrożeniami. Zgodnie z Rekomendacjami Zespołu Ekspertów kompleks 100 mg Fe(II)SO4 z glicyną wykazuje pewną przewagę nad innymi suplementami żelaza w zwiększaniu stężenia hemoglobiny i ograniczaniu działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego.