Zmiany mikrobiomu pochwy związane z poziomem estrogenów i wiekiem
Jakościowy i ilościowy skład mikroflory pochwy jest zmienny i podlega wahaniom w zależności od wieku kobiety.
POLECAMY
Pochwa noworodka ze względu na estrogeny pochodzące od matki ma zbliżony ekosystem do środowiska kobiety dojrzałej płciowo [2]. Gdy stężenie estrogenów spada ok. trzeciego tygodnia życia, liczebność pałeczek kwasu mlekowego również spada [3].
Mikrośrodowisko pochwy w okresie przedmiesiączkowym ma pH rzędu 7–8, co jest związane ze znikomą ilością pałeczek Lactobacillus z powodu niskich wartości estradiolu. Podobną sytuację obserwujemy w okresie okołomenopauzalnym, związanym z ponownym brakiem estrogenów, gdyż obecność Lactobacillus jest skorelowana bezpośrednio z jego poziomem [2].
U dojrzałej płciowo kobiety dominującym w pochwie mikroorganizmem jest pałeczka kwasu mlekowego Lactobacillus. Układ ten zapewnia równowagę środowiska pochwy i stanowi barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych [4]. Z wiekiem ten status ulega istotnym zmianom.
Po menopauzie kluczowy jest spadek estrogenów. Z tego powodu pochwa w całości staje się atroficzna – węższa, krótsza, nieelastyczna. Sklepienia ulegają wygładzeniu, śluzówka jest blada, często z wybroczynami lub płytkimi owrzodzeniami, o papierowej strukturze,...